26 Mart 2014 Çarşamba

Weblogizm


Bütün internet sitelerinin tozunu attıran site

www.weblogizm.com

Her zaman hismetinizde girin bakın aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

www.weblogizm.com




24 Mart 2014 Pazartesi

Hint Filmleri Ve Sineması Tarihi

Öncelikli olarak Hint sinemasında birçok farklı yerel prodüksiyonların olduğunu belirtmek isterim. Bunlardan en çok bilineni çoğumuzun bildiği gibi Bollywood'dur. Bollywood'un yanı sıra Kollywood, Tollywood ve diğer yerel prodüksiyonlarda bulunmaktadır.
En fazla film üretilen yerleri Mumbai yani Bombay'dır. Diğer büyük film merkezleri ise Bangalore, Hyderabad, Calcutta, Cutack, Delhi ve Guvahatidir. Hint sinemasında Hintçe haricinde Bengali, Malalayam, Tamil ve Teluga dillerinde filmler çekilmektedir.

Bunun sebebi ülke genelinde okuma yazma oranının düşük olması ve bunun sonucu olarak insanların Hintçe altyazıları okuyamamasıdır. Bunun sonucunda her bölge kendi dilini kullanarak filmler çekme yoluna gitmiştir. Bollywood ismi Hollywood ve Bombay isimlerinden esinlenilerek oluşturulmuştur. Hindistan'da üretilen filmlerin yaklaşık dörtte biri Bollywood çıkışlıdır.

Bollywood filmlerinin bir diğer özelliği ortalama 3-3,5 saat sürmeleridir. Bunun sebebi filmlerde oldukça fazla müziklere yer verilmesidir. Ayrıca Bollywood filmlerinin %10 kadarı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çekilmektedir. En son Hindistan'ın Survivor programı ülkemizde çekilmiştir. Kollywood (Tamil) sineması, Kodambakkan bölgesine aittir diyebiliriz. Hindistan'ın ikinci en büyük film film endüstrisidir. 1980'li yıllarda üretilen film sayısı senede 130'lara kadar çıkmıştır.

Tollywood ise genellikle Tollygunge bölgesinin filmleriyle aittir. Hindistanlıların ülkelerine gelen turistlere en önemli tavsiyelerinden biri, Mumbay'daki Bollywood'un yerine, Tollywood'a gidilmesi yönünde oluyor. Tollywood'da yılda çekilen film sayısı 100'ü bulmaktadır. Yeni Hint sinemasında kameranın yönü daha çok sokaktaki insanlara çevrilmiştir.

 Bollywood filmlerinde ise daha çok bol şarkılı, bol danslı görüntülerle karşı karşıya kalıyoruz.( Bakınız "Rank De Basanti","Black") Hint filmlerinde dansın yaşamsal bir boyutu vardır. Filmdeki karekterlerin genç - yaşlı ya da iyi - kötü hepsi dans edebilirler.

1940'lar ve 1960lı yılların arası Hint sinemasının altın yılları olarak anılmaktadır. (Bağımsızlık dönemi olarak da anılır) Özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren Hint sineması, Çin sineması ile birlikte tüm dünyada gelişme göstermiştir, büyük bir izleyici kitlesine kavuşmuştur. Birçoğumuzun Night Shyamalan ismiyle bildiğimiz Manoj Nelliyattu, "Altıncı His" filmiyle Hollywood'da adını duyurmuştur. 2009 yılında "Slumdog Millionaire" 8 dalda Oscar kazanmıştır.. Filmin yönetmenliğini ise bir İngiliz olan Danny Boyle yapmıştır. Bazıları tarafından filmde Hindistan'ı yanlış tanıttığı iddia edilmiş, bu sebeple olumsuz eleştirilere de maruz kalmıştır.


Hindistan Genel Tarihi Ve Haritası

Hindistan ya da resmi adıyla Hindistan Cumhuriyeti İngilizce: (Republic of India), Güney Asya'da bulunan bir ülkedir.
 Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna sahip olan ülkedir ve dünyanın en büyük demokrasisidir. Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda Bengal Körfezi'nin bulunmasıyla birlikte Hindistan'ın deniz kıyısı 7.517 kilometre uzunluktadır.

 Batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti, Nepal ve Bhutan ve doğusunda Bangladeş ve Myanmar ülkeleri ile sınır paylaşmaktadır. Ayrıca Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya'ya çok yakındır. İndus Vadisi Uygarlığı, tarihi ticaret yolları ve büyük imparatorlukların yer aldığı bölge olan Hint Yarımküresi, uzun tarihin çoğu boyunca ticari ve kültürel zenginliği için biliniyordu.

Dört tane önemli dünya dinleri olan Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizmin doğum yeri olmasıyla birlikte Zerdüştçülük, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam hepsi M.S. birinci yüzyıldan itibaren ülkeye gelerek bölgenin çeşitli kültürünü şekillendirdi. Hindistan, 28 tane eyalet ve birlik bölgesinden oluşan ve parlamenter demokrasi olan bir cumhuriyettir. Borsa sayılarına göre dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü paritesine sahiptir.

1991'den beri uygulanan ekonomik inkılapları nedeniyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisidir. Buna rağmen yoksulluk ve kötü beslenme oranları hâlâ çok yüksek, okuryazarlık ise çok düşüktür. Çin ile birlikte dünya gezegeninde nüfusu 1 milyar sınırının üstündeki iki ülkeden birisi olarak önemli bir yere sahip olan Hindistan, daha yüksek olan nüfus artış hızı sebebiyle yakın bir gelecekte dünyanın en kalabalık ülkesi olacaktır.

Merhaba

Arkadaşlar Merhaba, Bu blogu açmamın nedeni yazı yazmayı  ve bilgimi paylaşmayı seviyor olmam...

İlk önce ilk yayınımızla birlikte içeriğimizin ne olduğunu açıklamak istiyorum.
Hintiyo ismini seçmemin nedeni Hintlilere ve Hint filmlerine olan büyük ilgim bu blogumuzda Hindistan hakkında her şeyi paylaşmaya çalışıcağım.