24 Mart 2014 Pazartesi

Hint Filmleri Ve Sineması Tarihi

Öncelikli olarak Hint sinemasında birçok farklı yerel prodüksiyonların olduğunu belirtmek isterim. Bunlardan en çok bilineni çoğumuzun bildiği gibi Bollywood'dur. Bollywood'un yanı sıra Kollywood, Tollywood ve diğer yerel prodüksiyonlarda bulunmaktadır.
En fazla film üretilen yerleri Mumbai yani Bombay'dır. Diğer büyük film merkezleri ise Bangalore, Hyderabad, Calcutta, Cutack, Delhi ve Guvahatidir. Hint sinemasında Hintçe haricinde Bengali, Malalayam, Tamil ve Teluga dillerinde filmler çekilmektedir.

Bunun sebebi ülke genelinde okuma yazma oranının düşük olması ve bunun sonucu olarak insanların Hintçe altyazıları okuyamamasıdır. Bunun sonucunda her bölge kendi dilini kullanarak filmler çekme yoluna gitmiştir. Bollywood ismi Hollywood ve Bombay isimlerinden esinlenilerek oluşturulmuştur. Hindistan'da üretilen filmlerin yaklaşık dörtte biri Bollywood çıkışlıdır.

Bollywood filmlerinin bir diğer özelliği ortalama 3-3,5 saat sürmeleridir. Bunun sebebi filmlerde oldukça fazla müziklere yer verilmesidir. Ayrıca Bollywood filmlerinin %10 kadarı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çekilmektedir. En son Hindistan'ın Survivor programı ülkemizde çekilmiştir. Kollywood (Tamil) sineması, Kodambakkan bölgesine aittir diyebiliriz. Hindistan'ın ikinci en büyük film film endüstrisidir. 1980'li yıllarda üretilen film sayısı senede 130'lara kadar çıkmıştır.

Tollywood ise genellikle Tollygunge bölgesinin filmleriyle aittir. Hindistanlıların ülkelerine gelen turistlere en önemli tavsiyelerinden biri, Mumbay'daki Bollywood'un yerine, Tollywood'a gidilmesi yönünde oluyor. Tollywood'da yılda çekilen film sayısı 100'ü bulmaktadır. Yeni Hint sinemasında kameranın yönü daha çok sokaktaki insanlara çevrilmiştir.

 Bollywood filmlerinde ise daha çok bol şarkılı, bol danslı görüntülerle karşı karşıya kalıyoruz.( Bakınız "Rank De Basanti","Black") Hint filmlerinde dansın yaşamsal bir boyutu vardır. Filmdeki karekterlerin genç - yaşlı ya da iyi - kötü hepsi dans edebilirler.

1940'lar ve 1960lı yılların arası Hint sinemasının altın yılları olarak anılmaktadır. (Bağımsızlık dönemi olarak da anılır) Özellikle 20. yüzyılın başlarından itibaren Hint sineması, Çin sineması ile birlikte tüm dünyada gelişme göstermiştir, büyük bir izleyici kitlesine kavuşmuştur. Birçoğumuzun Night Shyamalan ismiyle bildiğimiz Manoj Nelliyattu, "Altıncı His" filmiyle Hollywood'da adını duyurmuştur. 2009 yılında "Slumdog Millionaire" 8 dalda Oscar kazanmıştır.. Filmin yönetmenliğini ise bir İngiliz olan Danny Boyle yapmıştır. Bazıları tarafından filmde Hindistan'ı yanlış tanıttığı iddia edilmiş, bu sebeple olumsuz eleştirilere de maruz kalmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder